Efter ca 10 mail började jag undra - men är det inte några friskolehuvudmän som ansökt om statsbidrag till lovskola. Jag vet ju att intresset finns


Av Ulla Hamilton, 10 Feb 2017

Igår plingade det frenetiskt i min inkorg. Det ena pressmeddelandet efter det andra från utbildningsministern informerade om att den och den kommunen hade fått bidrag för lovskola. Här är ett exempel på hur det såg ut:

Drygt 3,5 miljoner kronor till lovskola för elever i Östergötlands län

 Ett stort antal elever i hela landet har fått extra skoltid under loven under 2016. Staten har uppmuntrat lovskola genom att erbjuda huvudmän statsbidrag för att anordna det. I Östergötlands län har Skolverket beviljat kommunala skolhuvudmän drygt 3,5 miljoner kronor i bidrag för att de bedrivit lovskola under 2016.

Kontakt

Hanna Hessling, pressekreterare hos Gustav Fridolin, 072-557 38 01

Efter ca 10 mail började jag undra – men är det inte några friskolehuvudmän som ansökt om statsbidrag till lovskola. Jag vet ju att intresset finns. Men det kom inget pressmeddelande från utbildningsministern om att någon friskolehuvudman ansökt om statsbidrag. Jag bad en medarbetare ringa och fråga ministerns medarbetare. Hon meddelade att de inte hade någon information om detta och hänvisade till Skolverket. Idag fick vi besked från Skolverket att det visst är friskolor som har ansökt ocm statsbidrag – och även fått det. 82 skolor fanns med i den förteckning som de skickade till oss.

Visst är det intressant att utbildningsministern skickar ut pressmeddelanden om de kommunala huvudmännen men inte om de fristående. Vilken bild ger inte detta av friskolehuvudmännen.

Och visst är det intressant att Skolverket inte har försett utbildningsministern med information om friskolehuvudmännen utan bara om de kommunala huvudmännens ansökningar. Eller är det kanske så att utbildningsministern bara efterfrågade information om de kommunala – om så är även det intressant.