Idag går ca 85 procent av alla grundskoleelever i kommunala skolor. Är det någon som på allvar tror att de 15 procent av eleverna som går i friskolor skulle vara så erbarmligt dåliga att de orsakat resultatfallet?


Av Ulla Hamilton, 24 Sep 2016

Läser i DN idag en intressant debattartikel om resultatfallet i den svenska skolan. Har redan på twitter fått kommentarer som antyder att orsaken är friskolorna. Det är fel av flera skäl. Forskning visar att resultatfallet skulle vara än värre om inte friskolorna fanns. Läsa gärna Böhlmark/Lindahls intressanta studie.

Idag går ca 85 procent av alla grundskoleelever i kommunala skolor. Är det någon som på allvar tror att de 15 procent av eleverna som går i friskolor skulle vara så erbarmligt dåliga att de orsakat resultatfallet? Tvärtom brukar ju friskolebelackarna anklaga friskolorna för att bara attrahera välpresterande elever, vilket i sig också är fel. Det visar tex Skolverkets intressanta Salsa-statistik, som jag skrev om för ca en vecka sedan.

Min uppmaning till alla ni som är allvarligt oroade över resultatfallet i skolan, se till att ta tag i problemet. Lösningen finns innanför skolans väggar. Det löses inte genom att jaga friskolor.