Samtidigt som vänsterdebattörer fortsätter att sprida felaktiga bilder av friskolor så är det allt fler föräldrar/elever som söker sig till friskolor. Det är ett intressant fenomen tycker jag.

· ·
Av Ulla Hamilton, 10 Mar 2016

Samtidigt som vänsterdebattörer fortsätter att sprida felaktiga bilder av friskolor så är det allt fler föräldrar/elever som söker sig till friskolor. Det är ett intressant fenomen tycker jag. Internationella Engelska Skolan har ca 100.000 som står i kö till deras skolor idag. Det motsvarar 400 skolor med 250 elever…. Och det är bara en av många friskoleaktörer som har kö. Det verkar som det finns ett avgrundsdjup mellan allmänhetens och vänsterdebattörernas syn på friskolor.

Skolinspektionen meddelade nyligen att antalet ansökningar om tillstånd för att starta och utöka friskolor ökar. 300 ansökningar har inkommit till inspektionen, jämfört med 272 för ett år sedan. Av dessa 300 är det 179 som vill starta ny skola.  De 300 ansökningarna omfattar 95 kommuner, från Pajala i norr till Vellinge i söder.

Mot bakgrund av det stora behov som finns på skolområdet, och det intresse som finns hos föräldrar och elever för att få en plats på en friskola, så hoppas jag att vi får se dessa starta också. Till skillnad från de kommunala skolorna måste ju dessa vänta på tillstånd för att starta. Ett faktum som Tobias Krantz uppmärksammade nyligen i en artikel i Dagens SamhälleInför lämplighetsprövning för kommuner som vill bedriva skolverksamhet. Vid stora brister ska Skolinspektionen kunna tvångsförvalta kommunala skolor, föreslår Tobias Krantz, chef för Utbildning, forskning och innovation på Svenskt Näringsliv och ledamot i regeringens skolkommission”.

Men den debatten är det få som vill haka på. Detta trots att vi vet att det är stora kvalitetsproblem i många kommunala skolor och det är faktiskt så att ca 82 procent av alla elever går i kommunala skolor. Det är lätt att glömma bort det när man lyssnar på skoldebatten.