Blir "mitt samtal" med skoladministratören om varför jag väljer en annan skola då också en offentlig handling?


Av Ulla Hamilton, 24 Sep 2015

Läser i Smålandsposten om Uppvidinge kommun. Barn- och ungdomsnämnden har beslutat att alla föräldrar som väljer en annan grundskola än kommunens, dvs en friskola eller en kommunal skola i en annan kommun, ska kontaktas av en skoladministratör och erbjudas ett samtal. Intressant strategi.

Kommunledningen menar att de gör detta i syfte att förbättra skolan. Ett gott syfte i sig men varför är man bara intresserad av att samtala med de som vill välja en annan skola.? Borde det inte vara intressant att fråga de föräldrar som valt den egna kommunens skola om vad de anser om den?

Jag kan inte låta bli att tänka att detta är ett utpekande av de som väljer en annan skola. Själv skulle jag nog reagera negativt om jag fick frågan om jag inte ville samtala om skolbytet med kommunens administratör. Känns lite förhörsvarning. När jag dessutom läser att samtalen ska dokumenteras så blir jag än mer frågande. Blir ”mitt samtal” med skoladministratören om varför jag väljer en annan skola då också en offentlig handling? Det ska ju uppenbarligen fungera som underlag för att vidta åtgärder i den kommunala skolan.

Nej, jag undrar om Uppvidinges politiker verkligen har tänkt igenom detta ordentligt. Lovvärt att ställa frågor om vad föräldrar tycker om den kommunala grundskolan, men varför inte göra det till alla? Då slipper de föräldrar som vill välja en annan skola till sina barn bli utpekade av kommunen.

/