Förskolan kan inte starta om den inte får ett bygglov, och den får inte bygglov om den inte får tillstånd av kommunen.

Av Ulla Hamilton, 30 Apr 2015

Läser om en förskola i Nora. Den privata förskolan har ansökt till kommunen om att få starta. Kommunen bestämmer, vilket i sig är märkligt eftersom de ofta också bedriver förskoleverksamhet. Nu har den privata förskolan, som har 40-45 barn i kö som väntar på att den ska öppna, fått besked att kommunen inte kan godkänna förskolan eftersom den saknar bygglov. Och gissa vem som ger bygglov – just det Kommunen. Det tog Nora kommun 3 månader att lämna detta besked. En tidsperiod då de rimligen hade kunnat hantera ett bygglov.

Under tiden som kommunen beter sig på detta sätt blir givetvis föräldrar oroliga. Förskolan riskerar att föräldrar väljer en annan förskola istället.

Kommunen kräver att de som söker bygglov anger vad för verksamhet som ska bedrivas.Förskolan kan inte starta om den inte får ett bygglov, och den får inte bygglov om den inte får tillstånd av kommunen.Med lite god vilja hade ju den ena handen i kommunen kunnat ge tillstånd villkorat av bygglov så att den andra handen hade kunnat ge bygglov. Men det kräver som sagt var god vilja.

Dessvärre är inte detta ett unikt exempel.

/